θεραπευτική άσκηση clinical pilates στο ERGON Physio Center Αθήνα Αίγιο - Φυσικοθεραπεία
  /  Άρθρα - Posts   /  Το Clinical Pilates ως θεραπευτική άσκηση

Το Clinical Pilates ως θεραπευτική άσκηση

Τί είναι η μέθοδος εκγύμνασης Pilates?  

Η μέθοδος εκγύμνασης Pilates αναφέρεται στη μέθοδο που ανέπτυξε ο Τζόζεφ  Χουμπέρτους  Πιλάτες κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στη Γερμανία και συνδυάζει κινήσεις για την ενδυνάμωση, τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ευλυγισίας του σώματος.

Πώς αναπτύχθηκε η μέθοδος εκγύμνασης Pilates?

Ο Τζόζεφ  Χουμπέρτους  Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates) γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1880. Ήταν ένα ασθενικό παιδί που υπέφερε από φυματίωση. Η ασθένεια του τον ανάγκασε να ξεκινήσει αποφασιστικά να γυμνάζεται. Έτσι ανέκτησε την φυσική του κατάσταση και την υγεία του. Στην εφηβεία του ήταν δύτης, σκιέρ, πυγμάχος και γυμναστής.

 Το 1912 αποφασίζει να πάει στο Λονδίνο σαν πυγμάχος, ενώ παράλληλα δουλεύει σαν φυσιοθεραπευτής, σαν performer στο τσίρκο και διδάσκει αυτοάμυνα στους ντεντέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρντ. Στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου οι Βρετανοί τον στέλνουν να δουλέψει σε στρατιωτικό νοσοκομείο σαν νοσηλευτής. Εκεί ανέπτυξε περαιτέρω τις ιδέες του για την υγεία και το σώμα. Με τις γνώσεις του βοήθησε στην γρήγορη ανάρρωση των τραυματισμένων στρατιωτών χρησιμοποιώντας ελατήρια από τα κρεβάτια του νοσοκομείου, και φάνηκε ότι σε περιόδους επιδημιών οι άνθρωποι που ακολουθούσαν το πρόγραμμά του δεν προσβλήθηκαν από αυτές.

 Μετά το τέλος του πολέμου γύρισε στην Γερμανία και ήταν εκεί που για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον κόσμο του χορού. Συναντά τον Rudolf Von Laban, γνωστό χορογράφο και εκπαιδευτή χορού της εποχής, ο οποίος συνεργάζεται με τον Pilates υιοθετώντας κάποιες από τις τεχνικές του στα μαθήματά του. Μια “πρόσκληση” για να εκπαιδεύσει τον Γερμανικό Στρατό λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον έπεισε ότι ήταν η στιγμή για να πάει στην Αμερική.   

Εκεί άρχισε να διαδίδει την μέθοδό του η οποία απέκτησε οπαδούς από τον χώρο του χορού βοηθώντας τους να εξελίξουν την τεχνική τους. Γνωστοί χορευτές όπως η Martha Graham, η Hania Holm, ο George Balanchine ήταν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα και πολλοί από αυτούς ενσωμάτωσαν στα μαθήματά τους δικές του τεχνικές. Η σημαντικότητα του τέλειου ελέγχου και συναρμογής των κινήσεων, της τέλειας σπονδυλικής στάσης, και της ελαστικότητας στους χορευτές, διαμόρφωσαν το τελικό ασκησιολόγιο του Pilates. 

Τί είναι το Clinical Pilates?

Η μέθοδος Pilates γνώρισε διαχρονικά αρκετές τροποποιήσεις ανάλογα με τους στόχους κάθε προγράμματος εκγύμνασης. Μπορεί να έχει ένα πολύ δυναμικό – αθλητικό στόχο αλλά και θεραπευτικούς στόχους, οπότε και αναφέρεται ως Clinical Pilates.

Το Clinical Pilates εντάσσεται στο πλάισιο της Θεραπευτικής Άσκησης και την ενισχύει με ειδικό ασκησιολόγιο και συγκεκριμένο τρόπο πραγματοποίησης των θεραπευτικών ασκήσεων.
Πληθώρα ερευνών υποστηρίζουν πως  ο πόνος , η χρόνια δυσλειτουργία,  η έλλειψη άσκησης, καθώς και η παρατεταμένη κακή στάση οδηγούν στην αδρανοποίηση των εν τω βάθυ μυών του κορμού. Αυτοί οι μύες είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.  Η αδρανοποίηση των μυών του κορμού αποτελεί κύριο προδιαθεσιακό παράγοντα πόνου και τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, καθώς και υποτροπών λόγω των τροποποιημένων φορτίων στις αρθρώσεις.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασκήσεις clinical pilates ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τους εν τω βάθυ σταθεροποιητές μύες του κορμού σε μεγάλο βαθμό. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ενώ όλο και πιο πολλές κλινικές αποκατάστασης έχουν εντάξει την μέθοδο με τον βασικό της εξοπλισμό ( Reformer, Tower , Wunda Chair, barrel κ.α.) ως ένα μέσο για την θεραπεία μυοσκελετικών και νευρολογικών προβλημάτων.
Οι θεραπευτικές ασκήσεις σταθεροποίησης στοχεύουν στην επανεκπαίδευση της αντανακλαστικής λειτουργίας αυτών των μυών, καθώς και στην ενδυνάμωσή τους. Οι  σταθεροποιητές μύες εκπαιδεύονται μέσω  της άσκησης  Clinical Pilates να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να βελτιώνεται  η σταθεροποίηση και ο έλεγχος της περιοχής, που πάσχει, και του ανθρώπινου σώματος συνολικά.  

Μπορώ να κάνω Clinical Pilates? Είναι κατάλληλο για μένα ένα πρόγραμμα εκγύμνασης Clinical Pilates?

Το Clinical Pilates  συστήνεται:

  1.  σε άτομα που αναζητούν μια δραστηριότητα με προληπτική και επανορθωτική επίδραση μετά από κάποιον τραυματισμό,
  2. σε άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία, αθλητικές κακώσεις, οστεοπόρωση , ακράτεια,
  3. κατά τη διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης,
  4. σε αθλητές που επιδιώκουν να βελτιώσουν το πρότυπο κίνησης τους προσομοιάζοντας το άθλημά τους μέσα από την μέθοδο.
  5. σε άτομα υγιή, ανεξαρτήτου  ηλικίας  που αναζητούν  ένα μέσο σωστής και ισορροπημένης άσκησης  από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.
Clinical Pilates – Πιλάτες για εγκύους στο ERGON Physio Center Athens – Φυσικοθεραπεία Βριλήσσια

Τί να περιμένω από ένα μάθημα Clinical Pilates και ποιές είναι οι βασικές αρχές της εκγύμνασης με Clinical Pilates?

Σε ένα μάθημα Clinical Pilates οι ασκούμενοι θα εστιάσουν στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης μέσα από ασκήσεις που στοχεύουν σε:

• Έλεγχο της αναπνοής με σκοπό την ενίσχυση των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών.
• Σωστή ευθυγράμμιση και συνειδητοποίηση του σώματος ως μια βιοκινητική αλυσίδα όπου πρέπει όλα τα κομμάτια που την αποτελούν να ασκηθούν με αρμονία. Όποιο πρόβλημα υπάρχει π.χ. πόνος στη μέση δηλαδή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, θα επηρεάζει ενδεχομένως τα ισχία ή τη θωρακική μοίρα κλπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσει ο θεραπευτής και να γίνει κατανοητό στον ασθενή.
• Έλεγχο του κορμού, εκπαίδευση της σωστής θέσης και σύνδεσης της κεφαλής, του θώρακα, της λεκάνης και των άκρων.
• Συνειδητοποίηση της ενεργοποίησης των σωστών μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης με σκοπό τη δημιουργία των σωστών «βάσεων». Οι βάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν στον ασκούμενο λειτουργική αποκατάσταση και τελικά έναν αυτοματοποιημένο έλεγχο της στάσης και της κίνησής του,  ενισχύοντας το συντονισμό κινήσεων  και τη νευρομυϊκή συναρμογή.

Τέλος, θα πρέπει όλες οι ασκήσεις να πραγματοποιούνται με συγκέντρωση.

Τί οφέλη θα αποκομίσω από ένα μάθημα Clinical Pilates?

Στο μάθημα Clinical Pilates το άτομο γνωρίζει το σώμα του καλύτερα και συνειδητοποιεί τα υπερκινητικά και υποκινητικά κομμάτια του σώματός του. Λόγω της συγκέντρωσης με την οποία πραγματοποιείται κάθε άσκηση, νιώθει την ενέργεια των μυών πάνω στις αρθρώσεις και τελικά καταφέρνει να φέρει σε ισορροπία και αρμονία το σώμα του.

Με την τακτική συμμετοχή μας σε μαθήματα Clinical Pilates,  εκπαιδεύουμε το σώμα και το νου μας στη συνειδητοποίηση  όλων των (εν τω βάθυ) συστημάτων του σώματός μας. Αυτό είναι ένα όφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε με ασφάλεια με ελάχιστες μορφές άσκησης. Αξίζει να δώσουμε στον εαυτό μας  τη ευκαιρία να τον δούμε από μέσα προς τα έξω, να τον προστατεύσουμε και να δώσουμε ποιότητα στην καθημερινότητά μας!

Συγγραφέας: Αγγελική Τσαμουτζή, Φυσικοθεραπεύτρια ERGON Physio Center Athens – Βριλήσσια, Ειδική Θεραπευτικής Άσκησης, Clinical Pilates Instructor

Επιμέλεια: Άννα Μαρία Παπαϊωάννου