Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα – tennis elbow

Τί είναι η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα ή αγκώνας των τενιστών (tennis elbow);

H έξω επικονδυλίτιδα ή αγκώνας των τενιστών ή tennis elbow είναι ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα του άνω άκρου . Η σωστότερη ονομασία της είναι «έξω επικονδυλαλγία» ενώ μπορεί κάποιος να ψάξει για το συγκεκριμένο σύνδρομο και ως αγκώνας των τενιστών (Tennis elbow).
Ο όρος Tennis elbow έχει καθιερωθεί παγκοσμίως γιατί οι περισσότεροι τενίστες κάποια στιγμή στην καριέρα τους θα παρουσιάσουν έναν τέτοιου είδους τραυματισμό υπέρχρησης.
Είναι μια δυσλειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος που οδηγεί σε πόνο και έντονη ευαισθησία και στη περιοχή του αγκώνα.
Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το 3% του πληθυσμού, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, και συνήθως κατά την 3η με 5η δεκαετία της ζωή τους. Επίσης, είναι σύνηθες σε άτομα που κάνουν χειρονακτική εργασία, ωστόσο, συχνά το βλέπουμε στην κλινική μας πράξη σε άτομα που κάνουν ξαφνικά δραστήριοτητες τις οποίες ο αγκώνα τους δεν ήταν συνηθισμένος να κάνει, όπως νέα προγράμματα εκγύμνασης, κάποιο καινούριο χόμπι ή άθλημα .

Ποιά είναι τα συμπτώματα του αγκώνα των τενιστών (tennis elbow);

Η πάθηση εκδηλώνεται με πόνο που τυπικά εντοπίζεται στην εξωτερική επιφάνεια του πήχη. Ο πόνος εδράζεται κοντά στην άρθρωση του αγκώνα στην έκφυση των μυών, που είναι υπεύθυνοι για την έκταση του καρπού και των δακτύλων.
Ο έντονος πόνος συχνά προκαλεί δυσλειτουργίες και προβλήματα στη καθημερινότητα, όπως πόνο κατά τη χειραψία, το γράψιμο ή το σήκωμα ενός ποτηριού νερού.
Οι μύες που επηρεάζονται είναι οι εν τω βάθει πρόσθιες ίνες του βραχύ καρκιδικού εκτείνοντα του καρπού. Αυτός ο μυς είναι υπεύθυνος για την έκταση και την κερκιδική απόκλιση του καρπού.
Ο τένοντας λόγω της υπέρχρησης υπόκειται σε δομικές αλλαγές και έτσι δεν είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει στα φορτία των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Στα κλινικά τεστ που πραγματοποιούνται οι μύες της περιοχής παρουσιάζουν συνήθως μειωμένη δύναμη και υποκινητικότητα.
Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν συνοδά προβλήματα όπως δυσλειτουργία του αυχένα ή του ώμου, αρθρίτιδα, παγίδευση του κερκιδικού νεύρου με συμπτώματα μουδιάσματος στον πήχη και τα δάκτυλα κ.α.

Διατάσεις για έξω επικονδυλίτιδα – tennis elbow

 

Φυσικοθεραπεία για έξω επικονδυλίτιδα – tennis elbow

 

Φυσικοθεραπεία και tennis elbow

Έχουν προταθεί αρκετά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αποκατάσταση των ασθενών όπως η θεραπευτική άσκηση, το θεραπευτικό μασάζ (τεχνικές εγκάρσιας μάλαξης), οι χειρισμοί χειροπρακτικής, οι ταινίες ελαστικής επίδεσης (kinesiotape), ο βελονισμός, ελαστικοί ναρθηκες αποφόρτισης της περιοχής, ο θεραπευτικός υπερήχος, παγοθεραπεία, κ.α.
Ο εντοπισμός ενός αποτελεσματικού πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς με έξω επικονδυλαλγία προσφέρει σημαντικά οφέλη και επιταχύνει την ανάρρωση του/της ασθενούς. Οι κυριότεροι στόχοι είναι η άμεση μείωση του πόνου και η σταδιακή βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω άκρου. Η βελτίωση της δύναμης επίσης θα βοηθήσει στη καλύτερη μετέπειτα αντοχή στα έντονα επαναλαμβανόμενα φορτία.
Τα τελευταία χρόνια προγράμματα θεραπευτικής άσκησης που περιλαμβάνουν έκκεντρες ασκήσεις έχει αποδεικτεί από πολλές μελέτες ότι είναι αποτελεσματικότερα από άλλες μορφές ασκήσεων. Οι διατάσεις βοηθούν στην βελτίωση της ελαστικότητας της περιοχής.

Ποιές είναι οι κύριες τεχνικές αποκατάστασης του tennis elbow στα ERGON PHYSIO CENTERS?

Ποια είναι η σωστή πρόληψη για την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);

Είναι πολύ σημαντικό η πάθηση να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε να έχουμε μεγάλες πιθανότητες πλήρης ίασης. Μετά το πέρας των θεραπειών είναι υψίστης σημασίας να συνεχιστεί στο σπίτι από τον ασθενή ένα προγραμμα ειδικών ασκήσεων για την πρόληψη της συγκεκριμένης πάθησης. Αυτό καταρτίζεται από τον/την εκάστοτε φυσικοθεραπευτή/τρια, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισής της επικονδυλίτιδας.

 

Συγγραφέας: Δημήτρης Ναλμπάντης, Φυσικοθεραπευτής MSc, Υπεύθυνος ERGON Physio Center Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Φυσικοθεραπευτής MSc, Υπεύθυνος ERGON Physio Center Athens – Βριλήσσια

Σχετικά Άρθρα