Διάστρεμμα αστραγάλου

Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης, ή κοινώς το διάστρεμμα του αστραγάλου αποτελεί μια αρκετά συνηθισμένη τραυματική κατάσταση του αθλητικού πληθυσμού και όχι μόνο. Με ποσοστό που αγγίζει το 20% των τραυματισμών που έρχονται αντιμέτωποι επαγγελματίες αθλητές και μη, δεν θα μπορούσε πάρα να είναι μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις. Βέβαια το ‘’διάστρεμμα αστράγαλου’’ δεν απασχολεί αποκλειστικά τους αθλητές, καθώς συνηθισμένη είναι και η εμφάνιση του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τι είναι το διάστρεμμα αστράγαλου;

Το διάστρεμμα αστραγάλου, ή ποιο σωστά το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι το απότομο <<γύρισμα>> του ποδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι που καλούνται να συγκρατήσουν αυτή την μετατόπιση διατείνονται απότομα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται η ακόμα και κόβονται εντελώς ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού. Ο/Η ασθενής αντιλαμβάνεται συνήθως ένα αίσθημα σκισίματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαστρέμματος του αστραγάλου;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εντοπίζεται πόνος στην έξω πλευρά του αστραγάλου. Επίσης, ανάλογα τη σοβαρότητα του τραυματισμού πιθανή είναι η εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο) στην περιοχή καθώς και η αστάθεια της άρθρωσης κατά την κίνηση. Η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία καθώς και η βάδιση χαρακτηρίζεται ως επώδυνη.

Ποιοι είναι οι τρόποι διάγνωσης;

Η διάγνωση του διαστρέμματος αστραγάλου μπορεί να πραγματοποιηθεί κλινικά από τον/την ιατρό ή τον/την φυσικοθεραπευτή σας. Επίσης εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα θα βοηθήσουν να καθοριστεί με μεγάλη ακρίβεια το μέγεθος της βλάβης. Τέλος, η απλή ακτινογραφία δεν ενδείκνυται για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου τραυματισμού αλλά συνηθίζεται για τον αποκλεισμό κάποιου ενδεχόμενου κατάγματος.

Διάστρεμμα αστραγάλου αστάθεια

 

Διάστρεμμα αστραγάλου περίδεση

 

Τί πρέπει να κάνω αμέσως μετά τον τραυματισμό;

Η άμεση αντιμετώπιση είναι το <<κλειδί>> σε αυτές τις περιπτώσεις. Η τοποθέτηση του ποδιού ψηλά, η συχνή εφαρμογή πάγου, η ξεκούραση και η περίδεση( πρωτόκολλο ΚΑΠΑ) θα βοηθήσουν ώστε το άκρο να πρηστεί όσο το δυνατόν λιγότερο (μείωση οιδήματος) καθώς και θα περιορίσουν τον πόνο σε μικρότερα επίπεδα. Η περίδεση του άκρου από κάποιον ειδικό θα δημιουργήσει ιδανικότερες συνθήκες στην άρθρωση και θα μειώσει όσο το δυνατόν την επώδυνη κίνηση.

Χρειάζεται να κάνω φυσικοθεραπεία και πότε μπορώ να ξεκινήσω ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μια. Ναι και άμεσα. Η ταχεία αντιμετώπιση του διαστρέμματος αστραγάλου θα σας επαναφέρει στην καθημερινότητα και στο άθλημα σας γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Τί περιλαμβάνει η φυσικοθεραπεία για το διάστρεμμα αστραγάλου?

Η φυσικοθεραπεία για διάστρεμμα στον αστράγαλο διαφοροποιείται ανά στάδιο αποκατάστασης, όπως πειγράφεται παρακάτω.

Απαραίτητη η φυσικοθεραπεία για το διάστρεμμα στον αστράγαλο

Φυσικοθεραπεία για διάστρεμμα αστραγάλου στο οξύ στάδιο:

Αρχικά από το οξύ στάδιο ταυτόχρονα με το πρωτόκολλο ΚΑΠΑ – ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΝΑΡΡΟΠΗ ΘΕΣΗ, ΠΕΡΙΔΕΣΗ, ΑΝΑΠΑΥΣΗ. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων – TECAR Therapy για τον περιορισμό του οιδήματος.

Φυσικοθεραπεία για διάστρεμμα αστραγάλου στο υποξύ στάδιο:

Μετά τις 48 ώρες από την κάκωση, στο υποξύ στάδιο, ο φυσικοθεραπευτής χρειάζεται να επέμβει δυναμικότερα στην κάκωση και να απομακρύνει το οίδημα από την περιοχή, να ξεκινήσει την κινησιοθεραπεία και την υποβοηθούμενη ενδυνάμωση του κορμού και των μυών της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Τί επιπλέον περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πλήρους αποκατάστασης για διάστρεμμα αστραγάλου:

Σταδιακά η αποκατάσταση θα πρέπει να περάσει σε πιο λειτουργικά πρότυπα με τον/την ασθενή να εξασκείται σε ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων καθώς και σε λειτουργικές ασκήσεις προσομοίωσης του αθλήματος ή των καθημερινών κινήσεων.
Στόχος είναι στο τέλος της αποκατάστασης ο/η ασθενής να διαθέτει πλήρες εύρος κίνησης, άριστη ισορροπία και επαρκή δύναμη να αντέξει τα έντονα φορτία του αθλήματος που αγωνίζεται.

Είναι σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις στο σπίτι που μας προτείνει ο/η φυσικοθεραπευτής / τριά μας?

Στο τέλος κάθε συνεδρίας και ανάλογα το στάδιο της αποκατάστασης ο υπεύθυνος φυσικοθεραπευτής δίνει έντυπες ασκήσεις και συμβουλές στο ασθενή για το σπίτι. Είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται έτσι ώστε να διατηρηθούν οι σωστότερες προσαρμογές που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης θεραπείας.

Ποιές είναι οι κύριες τεχνικές φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση σε διάστρεμμα αστραγάλου στα ERGON PHYSIO CENTERS?

  1. ERGON IASTM TECHNIQUE
  2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ TECAR, μείωση των οιδημάτων, ταχύτερη επούλωση των ιστών και μείωση του πόνου
  3. GAME READY για τον περιορισμό του οιδήματος
  4. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ
  5. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ για την βελτίωση της δύναμης και της ισορροπίας

Τί προσφέρει η θεραπεία ERGON IASTM Technique στο διάστρεμμα αστραγάλου (ποδοκνημικής)?

Η ERGON IASTM Technique είναι μια καινοτόμος τεχνική θεραπείας των μαλακών μορίων (ιστών), όπου ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό από ανοξείδωτο ατσάλι, τα ERGON TOOLS. Διαβάστε περισσότερα για την ERGON IASTM Technique.

Κατά την εξέλιξη του διαστρέμματος συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην άρθρωση αλλά και στους ιστούς που την περιβάλλουν. Οι σύνδεσμοι, οι μύες, ο θύλακος και η περιτονία είναι τα μαλακά μόρια που δέχονται τις μεγαλύτερες προσαρμογές κατά την εκδήλωση αυτής της τραυματικής κατάστασης. Αρχικά με ειδικούς, πολύ ήπιους, χειρισμούς με τον ειδικό εξοπλισμό ERGON TOOLS, παροχετεύεται το οίδημα, δηλαδή με απλά λόγια ωθείται προς τα πάνω ώστε να μεταβολιστεί από την λεμφική κυκλοφορία. Δείτε παρακάτω το βίντεο κινητοποίησης του οιδήματος με ERGON IASTM TECHNIQUE στο ERGON Physio Center Αιγίου. Στη συνέχεια, και αφού το οίδημα έχει υποχωρήσει πραγματοποιούνται χειρισμοί στους εμπλεκόμενους μύες και στην περιτονία που τους περιβάλλει, με σκοπό την βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Γιατί όμως μειώνεται η κινητικότητα της άρθρωσης;

Οι βραχύνσεις που δημιουργούνται στην περιοχή του τραυματισμένου άκρου λόγω της ακινητοποίησης και της μειωμένης κίνησης κάνουν την άρθρωση υποκινητική (αίσθημα δυσκαμψίας).
O/H φυσικοθεραπευτής/τρια πραγματοποιεί χειρισμούς και τεχνικές με τα ERGON TOOLS έτσι ώστε να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις βραχυμένες περιοχές και να βελτιώσει την ελαστικότητα τους. Ο διαχωρισμός των <<μπερδεμένων>> μαλακών μορίων και η αναχαίτηση του σπασμού τους θα προσδώσει στο άκρο μεγαλύτερη και ανώδυνη κινητικότητα.
Αφού λοιπόν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην περιοχή και ο τραυματισμός επουλωθεί, προτεραιότητα λαμβάνει η επαναφορά του ασθενή στης καθημερινές του δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τραυματισμένος σύνδεσμος επουλώνεται άναρχα με αποτέλεσμα το μειωμένο μήκος του και την μειωμένη αντοχή του στα φορτία που θα προκύψουν κατά την διάρκεια του αθλήματος. Έτσι κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ειδικοί χειρισμοί με τα ERGON TOOLS θα βελτιώσουν την αντοχή του ιστού στα έντονα μελλοντικά φορτία και ο/η αθλητής/ασθενής θα είναι έτοιμος να ενταχθεί γρηγορότερα σε συνθήκες προπόνησης και αγώνων και με ασφάλεια.

Γιατί να εμπιστευτώ τη θεραπεία ERGON IASTM TECHNIQUE αν έχω διάστρεμμα ποδοκνημικής;

Η τεχνική ergon αποτελεί καινοτομία στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Με στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες στη άρθρωση ώστε η αποκατάσταση ναι είναι αποτελεσματικότερη και ταχύτερη σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Συμπερασματικά, με την τεχνική ergon πραγματοποιείται:

  1. Γρηγορότερη απομάκρυνση του οιδήματος
  2. Αυξημένη αιμάτωση της θεραπευόμενης περιοχής συνεπώς καλύτερη θρέψη του τραυματισμένου ιστού
  3. Γρηγορότερη αύξηση του εύρους τροχιάς μέσω της βελτίωσης της ελαστικότητας των συμφύσεων
  4. Βελτίωση της αντοχής του κολλαγόνου
  5. Επανένταξη στην καθημερινότητα σε μικρότερο χρονικό διάστημα

Συγγραφέας: Δημήτρης Καζάκος, Φυσικοθεραπευτής ERGON Physio Center Athens – Βριλήσσια

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Φυσικοθεραπευτής MSc, Υπεύθυνος ERGON Physio Center Athens – Βριλήσσια

Σχετικά Άρθρα